Blog

Waarom ik trouwambtenaar ben?

Het jawoord, hoogtepunt van de dag.

Als bruidsparen kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar hebben ze gelukkig in ieder geval al goed nagedacht over de mogelijke invulling van een trouwceremonie. Ze willen dat mooie en belangrijke moment niet aan het toeval overlaten. Zeker niet omdat ze alles voor hun mooie trouwdag heel goed bedenken en organiseren.

Ik ben dit werk gaan doen omdat ik oprecht ook vind dat een bruidspaar goed na moet denken over de omlijsting van hun jawoord, het kan 1 van hoogtepunten van de dag zijn! In dat moment komt namelijk het verhaal naar voren over wat hen en hun gasten met elkaar verbindt, dat is altijd een uniek verhaal en daardoor voor mij telkens weer boeiend om te mogen vertellen.

Waarom ben ik trouwambtenaar geworden?

In de loop van de afgelopen 6 jaar als trouwambtenaar hebben vele mensen dit regelmatig gevraagd en sinds kort weet ik het antwoord pas echt. Ik hou ervan om me te verbinden met mensen en om me te verwonderen over de verschillende soorten relaties die mensen met elkaar onderhouden, of dit nu is in de liefde, binnen families en vriendschappen of misschien zelfs zakelijk, dat maakt me niet eens zoveel uit. Met name het krijgen van echt contact met anderen is wat me zo boeit. Misschien is dat wel meteen de reden waarom deze interesse en trouwen zo goed bij elkaar passen. Bij het huwelijk verbinden 2 mensen die van elkaar houden zich met elkaar en tegelijkertijd verbinden wederzijdse families en vrienden zich ook nog meer met elkaar dan voorheen. En daar ben ik dan onderdeel van, prachtig! Een eer en super leuk!!!!

Ik hou ervan om me te verbinden met mensen en om me te verwonderen over de verschillende soorten relaties die mensen met elkaar onderhouden

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is wat mij betreft dan ook echt noodzakelijk, daarom zie ik het bruidspaar zo’n week of 6 voor hun trouwdag bij hen thuis. In hun eigen vertrouwde omgeving vraag ik ze om spontaan, open en kwetsbaar te zijn over zichzelf, hun relatie en de andere belangrijke mensen om hen heen. Alleen zo kan ik met me hen verbinden, ook al is het maar voor een korte periode in hun leven, het gaat wel om een mijlpaal tenslotte. Het is namelijk het fijnst als ik wat ik echt wil vertellen in de ceremonie niet in een speech hoef op te schrijven maar dat het vanuit mijn hart komt omdat we echt een goed, leuk en serieus gesprek hebben gehad met elkaar. Dan zie ik wat hen verbindt en kom ik te weten wat ze belangrijk vinden om terug te zien tijdens hun grote dag. Verder geven we tijdens dat gesprek samen de trouwceremonie vorm, wie doet wat en wanneer en bovendien, wat is er eigenlijk allemaal mogelijk?

Natuurlijk bereik ook ik niet in iedere ceremonie hetzelfde resultaat, het hangt ook enorm af van de omstandigheden, randvoorwaarden en soms externe factoren. Is het bruidspaar erg nerveus, zijn er spanningen in de familie, is een iemand die gemist wordt of vindt de bruid of gom al die aandacht lastig? Is het intiem of groots en op welk moment van de dag wordt er getrouwd, is het binnen of buiten op het strand? Allemaal zaken die best verschil kunnen maken in hoe de dag in z’n geheel uitpakt. Gelukkig zijn deze situaties vooraf heel duidelijk besproken en ken ik de details. Zie daarvoor ook de blog die ik schreef voor Bruidbeeld.nl, een mooi foto- en filmbedrijf waar ik graag en regelmatig mee samen werk.

Aansluiting vinden bij elkaar is van groot belang, er moet een band ontstaan, een relatie waarin vertrouwen heerst

Meestal hebben ze er gelukkig allemaal heel veel zin in, het bruidspaar en hun gasten, vaak komen ze al binnen met een uitstraling van ‘Laat dat jawoord maar komen!’ Een heerlijke energie geeft dat!
Aansluiting vinden bij elkaar is van groot belang, er moet een band ontstaan, een relatie waarin vertrouwen heerst. Grappig, eigenlijk is dat ook waar het huwelijk over gaat, een band met elkaar hebben, je met elkaar en een andere familie en vriendengroep verbinden en relatie onderhouden met elkaar waarin wederzijds vertrouwen een belangrijke waarde is. Bijzonder dat ik dat als trouwambtenaar meerdere keren per jaar mag meemaken!

You Might Also Like